måndag 3 september 2012

Soldater och en VKM

Hej igen!
Jag tänkte nu berätta lite om vad som har hänt i helgen.

Vi börjar med Fredagen:
Jo, som jag säkert har nämnt så jobbar ju både Sylvia och Linus (mina "Roomies") inom försvaret. Dom jobbar här i Luleå, ganska nära flygplatsen på en anläggning som jag tror heter F21.
Sylvia har precis jobbat sin sista dag och har nu tagit tjänstledigt för att börja plugga juridik och franska på LTU, medans Linus jobbar kvar.
 Just nu så är det en superstor flygövning tillsammans med sju andra nationer här i Luleå, bla, Jenkare, britter, danskar och schweizare. Stackars Linus håller just nu på och jobbar ett sjudygns-pass, det är han och hans grupp som har hand om säkerheten runt anläggningen. Han berättade för mig att det är aktivister som hotar med att dom ska sabotera. Det skulle vara extremt obra. Tex, säg att det springer in en aktivist med en slägga och börjar slå sönder ett av jenkarnas plan för någon miljard. Då har jenkarna rätt att skjuta skarpt på aktivisten och då får Linus och dom i sin tur rätt att skjuta skarpt på jenkarna. Otroligt dåligt scenario som resulterar i en lätt internationell kris. Därav Linus sjudygns-pass.
Men i Fredags nu då så var det en jättestor fest inne på anläggningen för våra kära utländska soldater. Och sylvia som är befäl (jag tror att hon är det, hon är en mellanchef. Om vi tar serietidningen Knasen, då är Knasen soldat medans Schassen är hans chef men inte den högsta chefen) Nåväl! Sylvia är mellanchef! var ju såklart också bjuden. Alla som inte jobba just då var bjudna. Hon frågade mig om jag ville följa med. Det ville jag såklart. Sen när vi redan ska åka då säger hon något i stil med; "Det är nog bäst att jag tar med mössan till dig, för om vi måste ha uniform på oss så kan du få en utav mina och så säger vi bara att du är kadett och går typ aspirantutbildningen, då är du förlåten för allt!"  Va?! smyga in på en militäranläggning!?
Mina föräldrar och alla andra vet ju redan att jag hade en extremt rebellisk tonårsperiod där jag gjorde allt småbus och olagligt som man egentligen inte fick göra. Sjukt rebellisk. INTE! Shit, jag har aldrig gjort något man inte får göra.
Jag blev supernevös. Bli insmugglad på en militärbas, det kommer aldrig gå, dom kommer se igenom mig, jag är sämst på att ljuga, jag kommer hamna i fängelset och starta en stor internationell kris om jenkarna får reda på det här!! Ångest!
Och mycket riktigt när vi var där så var det absolut förbjudet att ta med några civila in på området. Sylvia gick fram och pratade med hon i luckan och legitimerade sig. sen kom hon fram till mig och sa; "Säg att du glömt legitimationen. 
Okej tänkte jag, nu gäller det. Det är nu eller aldrig. Jag kände hur svetten började rinna, jag tänkte på min fängelsecell och kriget mellan Sverige och Usa. När jag kom fram till luckan stirrade jag bara på kvinnan på andra sidan glaset. Jag fick inte fram ett ljud. Jag blev helt stum. jag tittar på kvinnan i luckan, jag tittar på Sylvia, jag tittar på kvinnan i luckan, jag tittar runt mig, försöker hitta en utväg, åt vilket håll ska jag springa, hur ska jag gömma mig, gode gud jag vill inte hamna i fängelset!
Innan jag hinner fly min kos så tar Sylvia över;
Sylvia: Hon har glömt sin legitimation. Men hon är ju med mig och jag har ju legitimerat mig så det räcker väl?
Kvinna: Nej tyvär jag är så ledsen. Inga civila idag. Om det inte är så att det är någon här i vakten som känner igen henne och kan stå i god för att hon är den hon är så kan jag tyvär inget göra.
Sylvia: Hm okej, ett ögonblick.
Sylvia springer sedan iväg kanske 20 meter till en soldat som står lite längre bort och fixar med flaggorna.
Sedan kommer tillbaka med honom i släptåg.
Sylvia: Sådär.
Kvinna: Känner du igen henne?
Soldat: Ja.
Kvinna: Hehe, okej då. Välkomna in.
Sylvia:  Tack!
Jag: ...?...
Det visade sig att soldaten jobbade tillsammans med Linus. Men jag hade ju aldrig sett honom i hela mitt liv. Om Kvinnan bara hade ställt den enkla frågan; vad heter hon? till soldaten, hade allt varit kört och jag suttit i fängelset just nu.

Väl inne på anläggningen var det fullt röj! dom hade slagit upp ett stort tält där ett band spela och det vara hur mycket mat och öl som helst, allt gratis. Tidigare på dagen hade dom grillat tre hela renar över öppen eld och köpt in för mycket öl.
Sylvia hade varnat mig för att vi kanske skulle bli raggade på, för att det var så lite tjejer där (jag räknade till ca 20 tjejer ink oss och kanske 200-300 killar.) Jaha tänkte jag, inte direkt troligt, jag har levt i 22 år, tågluffat två gånger och aldrig blivit direkt raggad på. Shit vad fel jag hade. Det var helt overkligt och ibland lite obehagligt. Vart man än titta så var det någon som fastnade med blicken på en och dom pratade och pratade. Jag försökte så smidigt jag kunde inte det minsta smidigt slänga in att jag har en pojkvän som jag är jättelycklig med. jag vet inte hur man gör, jag har ju aldrig övat. jag har sett hur dom coola tjejerna gör i filmer när dom inte vill ha någon där. Dom typ säger "nej tack, inte intresserad"  och sen så är det klart. jag kan bara inte göra så, jag känner mig så otrevlig bara av att tänka tanken att det känns som att Karma omedelbart kommer släppa ett kylskåp på mig.
Nåväl. Dom flesta var faktiskt väldigt trevliga!
Hela tiden som jag var inne på anläggningen så var det under en slags skräckblandad förtjusning. Det var så spännande att vara där inne fast jag inte fick samtidigt som jag var helt livrädd.
Självklart så var det ju ingen därinne som brydde sig om ifall jag verkligen jobbade inom försvaret eller ej. Det var ju party, med gratis öl och mat.
Vid klockan 01.00 ungefär så åkte vi ett gäng in till stan och gick på O'learys Sveriges största och hängde där till ca 03.00. Sen åkte vi hem. jag somnade omedelbums.


I lördags då:
Då var det Välkomstmiddag på Ltu. Alltså VKM. Det var en finsittning med trerätters, spex och sång.
Fantastiskt trevligt! Jag hade ju piffat till mig lite. Lånat en klänning av Sylvia och sminkat mig och grejer. Vi fick bra platser jag och mina lilla klick, nära scenen. Kvinnokören sjöng, Manskören sjöng, det var spex och god mat. Som sagt var en mycket, mycket trevlig kväll.
Jag ska väl kanske lägga upp lite bilder från den kvällen.


Så, jag skulle kunna skriva lite mer utförligt om lördagen. men jag orkar inte just nu. Plus att jag måste göra mig iordning för snart är det min första lektion! Principbaserad redovisning.

Önska mig lycka till!
Kram på er alla!